Leikki sijansa saakoon Oulussa 11/2014 ennakkotehtävät

Tätä leikkiä ideoivat, rakentelivat ja toteuttivat 5 -vuotias tyttö ja puheterapeutti. Tämä tyttö jaksaa terapiahetkissä mahtavasti tehdä puheherjoituksia ja niiden jälkeen leikki on odotettu palkinto, jossa annetaan mielikuvituksen lentää ja puheen pulputa. Roska- auto sai palikoista tallin ja kirjan avulla kuskille saatiin koti yläkertaan. Muitakin rakennusprojekteja löytyi, mopolle talli, betoniseinä ja portinpylväät. Niissä riitti junalle ja lava -autolle töitä- Bussi kuljetteli matkustajia juna- asemalle tytön muistellessa omaa junamatkaansa. Myös tytön joululahjatoiveet liittyivät autoihin: toivomuslistalla on auto, jolla voisi itse ajaa kotipihalla.

Tätä leikkiä ideoivat, rakentelivat ja toteuttivat 5 -vuotias tyttö ja puheterapeutti. Tämä tyttö jaksaa terapiahetkissä mahtavasti tehdä puheherjoituksia ja niiden jälkeen leikki on odotettu palkinto, jossa annetaan mielikuvituksen lentää ja puheen pulputa. Roska- auto sai palikoista tallin ja kirjan avulla kuskille saatiin koti yläkertaan. Muitakin rakennusprojekteja löytyi, mopolle talli, betoniseinä ja portinpylväät. Niissä riitti junalle ja lava -autolle töitä- Bussi kuljetteli matkustajia juna- asemalle tytön muistellessa omaa junamatkaansa. Myös tytön joululahjatoiveet liittyivät autoihin: toivomuslistalla on auto, jolla voisi itse ajaa kotipihalla.

Scan
7 -vuotias asiakkaani halusi monena peräkkäisenä kertana leikkiä lehmillä niin, että äkäisen näköinen sonni oli vihainen perheenisä, joka raivosi perheelleen. Tätä leikkiä toistettiin välillä vähän eri variaatioin. Kerran muunsin leikkiä siten, että äiti otti topakan puolustuskannan. "Tämä on minun koti, et voi riehua täällä miten vain. Soitan poliisin, jos et rauhoitu." Asiakkaani tähän totesi, ettei meillä ole poliisilelua mukana. Meillä oli vain kasvispehmoja, joten nimitin banaanin poliisiksi. Tämä oli lapsen mielestä hillittömän hauskaa. Herra banaani oli kelpo konstaapeli ja häntä toivottiin leikkiin mukaan seuraavilla kerroilla. Tässä leikissä mielestäni tärkeitä leikkiin liittyviä asioita ovat: Lapsi saa leikissä käsitellä itse valitsemiaan aiheita. Perheriita -aihe sattoi tulla omasta arjesta tai Salatut elämät -ohjelmasta, jota hän näki vaikkei olisi pitänyt.  Mielikuvitus on mahtavaa. Se, että meillä ei ollut poliisilelua mukana ja banaani laitettiin siihen hommaan teki leikistä paljon paremman. Leikissä 100% läsnäolo ja jaettu tarkkaavaisuus on kaiken perusta. Välillä sorruin tekemään leikin yhteydessä jotain muutakin, esim. kaivamaan esille seuraavaa tehtävää, jolloin huomasi heti, että myös lapsen kiinnostus leikkitilanteeseen valahti. Hän saattoi ehdottaa, että lopetetaan leikki.

7 -vuotias asiakkaani halusi monena peräkkäisenä kertana leikkiä lehmillä niin, että äkäisen näköinen sonni oli vihainen perheenisä, joka raivosi perheelleen. Tätä leikkiä toistettiin välillä vähän eri variaatioin. Kerran muunsin leikkiä siten, että äiti otti topakan puolustuskannan. ”Tämä on minun koti, et voi riehua täällä miten vain. Soitan poliisin, jos et rauhoitu.” Asiakkaani tähän totesi, ettei meillä ole poliisilelua mukana. Meillä oli vain kasvispehmoja, joten nimitin banaanin poliisiksi. Tämä oli lapsen mielestä hillittömän hauskaa. Herra banaani oli kelpo konstaapeli ja häntä toivottiin leikkiin mukaan seuraavilla kerroilla.
Tässä leikissä mielestäni tärkeitä leikkiin liittyviä asioita ovat: Lapsi saa leikissä käsitellä itse valitsemiaan aiheita. Perheriita -aihe sattoi tulla omasta arjesta tai Salatut elämät -ohjelmasta, jota hän näki vaikkei olisi pitänyt.
Mielikuvitus on mahtavaa. Se, että meillä ei ollut poliisilelua mukana ja banaani laitettiin siihen hommaan teki leikistä paljon paremman.
Leikissä 100% läsnäolo ja jaettu tarkkaavaisuus on kaiken perusta. Välillä sorruin tekemään leikin yhteydessä jotain muutakin, esim. kaivamaan esille seuraavaa tehtävää, jolloin huomasi heti, että myös lapsen kiinnostus leikkitilanteeseen valahti. Hän saattoi ehdottaa, että lopetetaan leikki.

Legot ja legodublot ovat mieluisimpia leluja, joita käytän niin töissä kuin kotonakin oman lapseni kanssa. Legoilla saa aikaan monipuolisia ja mielikuvituksellisia leikkihetkiä, jotka sopivat melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen. Rauhallisempana tekemisenä rakentelemme ohjeen mukaan ja siinä ohessa  tulee harjoiteltua esimerkiksi käsitteitä (värit, määrät, sijainnit ym ), kuulomuistia jne. Rakentelu ilman ohjetta puolestaan kehittää luovuutta ja siinä pääsee lapsikin ohjaamaan ja neuvomaan aikuista. Rakenteluhetken jälkeen aletaan varsinaiseen leikkiin, jossa toimijoina ovat itserakennetut autot tai valmiit legohahmot. Leikin edetessä rakennetaan lisää tarpeen mukaan. Kuvassa olevat legot liittyvät leikkiin, jossa mummu pelasti paloautollaan (lapsen tekemä ilman ohjetta) koiran jyrkänteelle tippuvasta autosta ja hinausauto (ohjeen mukaan rakennettu) hinasi rikkinäisen auton korjaamolle.

Legot ja legodublot ovat mieluisimpia leluja, joita käytän niin töissä kuin kotonakin oman lapseni kanssa. Legoilla saa aikaan monipuolisia ja mielikuvituksellisia leikkihetkiä, jotka sopivat melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen. Rauhallisempana tekemisenä rakentelemme ohjeen mukaan ja siinä ohessa tulee harjoiteltua esimerkiksi käsitteitä (värit, määrät, sijainnit ym ), kuulomuistia jne. Rakentelu ilman ohjetta puolestaan kehittää luovuutta ja siinä pääsee lapsikin ohjaamaan ja neuvomaan aikuista. Rakenteluhetken jälkeen aletaan varsinaiseen leikkiin, jossa toimijoina ovat itserakennetut autot tai valmiit legohahmot. Leikin edetessä rakennetaan lisää tarpeen mukaan.
Kuvassa olevat legot liittyvät leikkiin, jossa mummu pelasti paloautollaan (lapsen tekemä ilman ohjetta) koiran jyrkänteelle tippuvasta autosta ja hinausauto (ohjeen mukaan rakennettu) hinasi rikkinäisen auton korjaamolle.

Spontaani palloleikki, mailoina tiskiharjat ja palloina leikkiappelsiini

Spontaani palloleikki, mailoina tiskiharjat ja palloina leikkiappelsiini

Scan 3
Aivan kauhea nälkä onkohan linnassa ruokaa? Mennään katsomaan. Syön ainakin kolme luuta. Miä sinä syöt? Meidän pitää muistaa varoa krokotiilia. Katso, onko se puun alla, onko?

Aivan kauhea nälkä onkohan linnassa ruokaa? Mennään katsomaan. Syön ainakin kolme luuta. Miä sinä syöt? Meidän pitää muistaa varoa krokotiilia. Katso, onko se puun alla, onko?

Joo, mennään. Minä syön monta keksiä. On se siellä! Mitä nyt tehdään?

Joo, mennään. Minä syön monta keksiä. On se siellä! Mitä nyt tehdään?

Scan 7Scan 8
Mennään junalla hampurilaiselle (kun vain kaksi asiaa kiinnostaa...)

Mennään junalla hampurilaiselle (kun vain kaksi asiaa kiinnostaa…)

Skannaa 16Skannaa 15
Junaleikki, joka on aina hieman erilainen. Joskus rakennetaan pieni rata, toisinaan koko maton kokoinen. Junat ajavat kilpaa tai "tekevät työhommia". Leikkijät tässä hieman alle 6- ja 2 -vuotiaat-

Junaleikki, joka on aina hieman erilainen. Joskus rakennetaan pieni rata, toisinaan koko maton kokoinen. Junat ajavat kilpaa tai ”tekevät työhommia”. Leikkijät tässä hieman alle 6- ja 2 -vuotiaat-

Skannaa 19
Elefantti - Antti ja Mimmi -tiikeri, pikkukaverin voimaeläimet, jotka innostuvat välillä räppäämäänkin, vaikka vokaaliäänteillä.

Elefantti – Antti ja Mimmi -tiikeri, pikkukaverin voimaeläimet, jotka innostuvat välillä räppäämäänkin, vaikka vokaaliäänteillä.

RISTIÄISLEIKKI
äidin ja vauvan kanssa, tarjolla autokakku, donitseja sekä kahvia. Leikissä vauva kastettiin, laulettiin virsi ja lopuksi herkuteltiin.
”Me syödään autokakkua, siellä on paljon, paljon herkkuja. Siellä saa syödä mitä tahansa herkkua ja juoda myöskin kahvia. Loppu”
Tätä leikki on - mitä muuta?

Tätä leikki on – mitä muuta?

Skannaa 22;Skannaa 32
BARBILEIKKI (POIKA 4V9KK) Barbitalon järjestelyä ja leikin valmistelua - välineenä äidin vahat barbit ja muut tavarat "Mä valmistan barbitaloa. Barbit ovat niin hienoja ja ovat menossa tanssiaisjuhliin. Siellä saa tanssia mitä tahansa tanssia. Loppu"

BARBILEIKKI (POIKA 4V9KK)
Barbitalon järjestelyä ja leikin valmistelua
– välineenä äidin vahat barbit ja muut tavarat
”Mä valmistan barbitaloa. Barbit ovat niin hienoja ja ovat menossa tanssiaisjuhliin. Siellä saa tanssia mitä tahansa tanssia. Loppu”

Muumihahmot ovat mieluisia monille lapsille. Haisuli tai Pikku Myy ovat usein härnäämässä muita.   Erään lapsen pehmolelu käy vierailulla muumitalossa, joka viikko uusi lelu on mukana seikkailemassa.Muumit voivat elää lapselle tuttuja, tärkeitä tapahtumia. Erään lapsen leikissä Muumipappa vie lapset päiväkotiin ja päiväkodin jälkeen mennään kauppaan ruokaostoksille. Muumimamma peittelee lapset illalla ala- ja yläsänkyyn. Päiväkodissa ollaan aamupiirissä, ulkoillaan, ruokaillaan ja kuunnellaan satua ennen päivälepoa. Joskus joku kiusaakin muita,  Kuvassa muumit ovat päässeet hellepäivänä uimarannalle ja ottavat  aurinkoa. Lemmikkikoira on pantu häkkiin miettimään kolttosiaan.

Muumihahmot ovat mieluisia monille lapsille. Haisuli tai Pikku Myy ovat usein härnäämässä muita. Erään lapsen pehmolelu käy vierailulla muumitalossa, joka viikko uusi lelu on mukana seikkailemassa.Muumit voivat elää lapselle tuttuja, tärkeitä tapahtumia. Erään lapsen leikissä Muumipappa vie lapset päiväkotiin ja päiväkodin jälkeen mennään kauppaan ruokaostoksille. Muumimamma peittelee lapset illalla ala- ja yläsänkyyn. Päiväkodissa ollaan aamupiirissä, ulkoillaan, ruokaillaan ja kuunnellaan satua ennen päivälepoa. Joskus joku kiusaakin muita, Kuvassa muumit ovat päässeet hellepäivänä uimarannalle ja ottavat aurinkoa. Lemmikkikoira on pantu häkkiin miettimään kolttosiaan.

Skannaa 27Skannaa 26
"Alex" on 7 -vuotias Down- poika. Puheterapia alkoi v. 2010 keväällä ja jatkuu edelleen. Aluksi tavoitteena oli vuorovaikutuksen ja luottamuksen rakentuminen kaaokseen. Kontakti-loruleikkien avulla päästiin alkuun. Sanojen  ymmärtäminen rajoittuu toistuviin arkitilanteiden ohjeisiin. Puhetta ei ole. Nyt yhteistoiminta sujuu kuitenkin koko ajan paremmin, kommunikaatio toimii olemuskielen, kuvien ja eleitten avulla. Peukalopottikin on vielä osaltaan mukana eikä ole menettänyt viehätystään!

”Alex” on 7 -vuotias Down- poika. Puheterapia alkoi v. 2010 keväällä ja jatkuu edelleen. Aluksi tavoitteena oli vuorovaikutuksen ja luottamuksen rakentuminen kaaokseen. Kontakti-loruleikkien avulla päästiin alkuun. Sanojen ymmärtäminen rajoittuu toistuviin arkitilanteiden ohjeisiin. Puhetta ei ole. Nyt yhteistoiminta sujuu kuitenkin koko ajan paremmin, kommunikaatio toimii olemuskielen, kuvien ja eleitten avulla. Peukalopottikin on vielä osaltaan mukana eikä ole menettänyt viehätystään!

Advertisement